اخزا چیست
قبل از اینکه به تعربف اخزا بپردازیم بد نیست آشنایی مختصری با اوراق بدهی پیدا
کنید. چرا که اوراق خزانه اسلامی به صورت بالقوه نوعی اوراق بدهی محسوب می
شوند.به طور خلاصه می توان گفت ماهیت اوراق بدهی این است که منتشر کننده اوراق
با انتشار آن بدهی خود را به تعویق می اندازد.منظور ما از منتشر کننده در این مقاله
دولت است.اوراق خزانه اسلامی یا اخزا نیز نوعی اوراق بدهی محسوب می
شوند.دولت با انتشار اخزا در واقع بدهی خود را طی ساز و کاری برای مدتی به تعویق
می اندازد.
اوراق اخزا چیست
اسناد خزانه اسلامی نوعی از ابزارهای مالی اسلامی است.اخزا یک ابزار مالی مبتنی بر بدهی محسوب مس شود.این اسناد اوراق بهادار با نامی است که دولت آن را به جای بدهیهای خود بابت طرحهای تملک داراییهای سرمایهای با قیمت اسمی و سررسید معین به طلبکاران غیردولتی واگذار میکند.
رویه خرید و فروش اسناد خزانه در دنیا به این شکل است که به رقمی کمتر از قیمت اسمی به خریداران فروخته شده و از منابع مالی حاصل از فروش، بدهیهای دولت پرداخت میشود .اما به دلیل مسائل فقهی وارد بر این روش، دولت ایران، این اوراق را صادر و به شکل مستقیم به طلبکاران غیر دولتی واگذار میکند. دارنده اوراق درصورت نیاز به وجه نقد، این اوراق را در بازار ابزارهای نوین مالی فرابورس ایران به فروش میرساند. یعنی دوبت به جای بدهی خود به طلبکارانش این اسناد را به آنها می دهد و آنها می توانند اسنادخزانه اسلامی یا اخزا را در بازار به فروش رسانذه و به پول خود برسند.حال سوال اینجاست که ما چگونه می توانیم از طریق خرید اخزا سود بدست بیاوریم.
- بیشتربخوانید بیشتر بدانید
سهام اخزا چیست
فرض کنید شما اسناد خزانه اسلامی را که قیمت اسمی یک میلیون ریال دارند،در زمان انتشار به قیمت 850 هزار ریال خریداری می کنید. سررسید این اخزا نیز ۸ ماهه است.در نتیجه شما می توانید پس از گذشت ۸ ماه و در زمان سررسید ، اخزا تحت تملک خود را به قیمت یک میلیون ریال به فروش برسانید.بدین ترتیب شما از خرید و فروش اخزا در این ۸ ماه 17.64 درصد سود بدست آورده اید :
قیمت خرید : ۸۵۰۰۰۰ ریال
قیمت فروش : ۱۰۰۰۰۰۰ ریال
سود حاصل از فروش :
ریال۱۵۰۰۰۰ = ۸۵۰۰۰۰ – ۱۰۰۰۰۰۰
۱۷٫۶۴% = ۱۰۰*۱۵۰۰۰۰/۸۵۰۰۰۰
اگر شما در زمان انتشار این اوراق را خریداری نکنید، باید مبلغی بیشتر نسبت به تاریخ انتشار پرداخت کنید. چرا که هر چه به تاریخ سررسید این اوراق نزدیکتر بشویم قیمت آنها افزایش خواهد یافت.در این زمان برای بدست آوردن بازده خود باید قیمت اسمی اخزا را از قیمت خرید خود کسر کنید.
No comment