تست پرولاکتین
تست پرولاکتین هورمونی است که توسط غده هیپوفیز در مغز تولید میشود. پرولاکتین باعث رشد و نمو پستانها و تولید شیر بعد از تولد نوزاد میشود. به طور معمول، هم مردان و هم زنان مقادیر کمی پرولاکتین در خون دارند. سطح پرولاکتین توسط هورمونهای دیگری مانند دوپامین کنترل میشود. در دوران بارداری، سطح پرولاکتین بالا میرود. پس از تولد نوزاد، ناگهان سطح استروژن و پروژسترون کاهش مییابد. اما سطح پرولاکتین بالا میماند که تولید شیر برای شیردهی را تحریک کند. در زنانی که باردار نیستند، پرولاکتین به تنظیم چرخه قاعدگی کمک میکند. در مردان، پرولاکتین بر تولید اسپرم تأثیر میگذارد.
تست پرولاکتین چیست
هیپرپرولاکتینمیا، بالا بودن میزان پرولاکتین در زنان غیر حامله و مردان میباشد. بالا بودن پرولاکتین در زنان نسبتاً شایع است. تقریباً یک سوم زنان در سن باروری، هورمون پرولاکتین شان بالاست و قاعدگیهای نامنظم دارند، در این حالت خانم ممکن است با وجودی که حامله نیست اما متوجه خروج شیر از سینهها (گالاکتوره) شود و همین مساله میتواند در بارداری اختلال ایجاد کند،90% زنان مبتلا به گالاکتوره نیز دارای هایپرپرولاکتینمی هستند.
سطح بالای پرولاکتین در تولید طبیعی سایر هورمونها مانند استروژن و پروژسترون نیز تداخل ایجاد میکند و در تخمک گذاری اختلال ایجاد کند. برخی از خانمها سطح پرولاکتینشان بالاست اما هیچ علامتی ندارند. در مردان، سطح بالای پرولاکتین میتواند باعث گالاکتوره، ناتوانی جنسی (عدم توانایی در نعوظ در هنگام رابطه جنسی)، کاهش میل به رابطه جنسی و ناباروری شود. یک مرد مبتلا به هایپر پرولاکتینمی درمان نشده ممکن است اسپرم کمتری تولید کند یا اصلاً اسپرم تولید نکند.
تست پرولاکتین ناشتا
با انجام آزمایش خون میتوان سطح پرولاکتین را اندازهگیری کرد. گاهی به دنبال غذا خوردن یا مواجهه با استرس، سطح پرولاکتین بالا میرود لذا، توصیه میشود این آزمایش را وقتی ناشتا و در حالت آرام هستید؛ انجام دهید و بنابراین بهتر است به محض ورود به آزمایشگاه این تست انجام نشود و دقایقی در آزمایشگاه باشید تا کمی با محیط آزمایشگاه سازگارتر شوید و در حالتی که راحتتر و آرامتر هستید آزمایش خون انجام شود.
در صورتی که یک بار آزمایش خون بالا باشد، پزشک یک بار دیگر آزمایش را تکرار مینماید که احتمال اشتباه کمتر شود. همچنین ممکن است پزشک معالج شما، علاوه بر آزمایش خون معاینه فیزیکی هم انجام دهد تا سایر علل ترشحات پستان را بررسی نماید. اگر بعد از انجام آزمایش دوم هنوز سطح پرولاکتین بالا باشد، پزشک ممکن است برای بررسی وجود تومور در غده هیپوفیز،MRI درخواست نماید.
تست پرولاکتین در خون
- 12 ساعت قبل از آزمایش مولتیویتامینها و مکملهای غذایی حاوی ویتامین B7 مصرف نشود. (این ویتامین معمولاً در مکملهای استفاده شده جهت ناخن، پوست و مو وجود دارد)
- 3 ساعت قبل از نمونه گیری از خواب بیدار شده باشید.
- 30 دقیقه قبل از انجام آزمایش در داخل آزمایشگاه نشسته باشید و استرس نداشته باشید.
- تحریک پستان شب قبل از آزمایش انجام نشود.
- از پوشیدن لباس تنگ یا سوتین در شب قبل از انجام آزمایش خودداری نمایید.
- شب قبل از آزمایش حتما به میزان کافی بخوابید.(6 تا 8 ساعت)
- از مصرف داروهای کلرپرومازین، متیل دوپا، استروژن و مورفین قبل از آزمایش خودداری نمایید.
تست پرولاکتین
مقادير هورمون پرولاکتین در خواب 3 برابر افزايش نشان مي دهد؛ بدیهی است داشتن هرگونه استرس، بد خوابی و خواب ناکافی (کمتر از 7-6 ساعت در شب) باعث افزایش کاذب پرولاکتین می گردد.
حداكثر مقدار اين هورمون در صبح مي باشد؛ نمونه گیری می بایستی قبل از ساعت 11 صبح انجام پذیرد.
حداقل 12 ساعت قبل از نمونه گیری، تماس یا تحریک جنسی نباید انجام شود .
تست پرولاکتین peg
از آنجایی که مصرف داروهايی مانند استروژن، داروهای ضد افسردگی سه حلقه ای، خواب آورها، آمفتامين ها، داروهای فشار خون بالا (رزپين، وراپاميل، متيل دوپا ) و برخی از داروهايی که برای درمان ريفلاکس معده (سايمتيدين) استفاده می شوند، باعث افزايش و داروهايی مانند دوپامين ،لوودوپا و مشتقات آلکالوئيدهای ارگو باعث کاهش پرولاکتين می شوند، لطفاً در مورد قطع مصرف داروهای این چنینی، پیش از نمونه گیری و انجام آزمایش، با پزشک خود و آزمایشگاه مشورت نمائید.
تست پرولاکتین بعد از peg
بهترین زمان برای نمونه گیری جهت آزمایش پرولاکتین، 2 – 4 ساعت پس از بيدار شدن (هوشياری کامل) و در حالت ناشتا است.
توصیه می شود پیش از نمونه گیری، از پیاده روی تند (پیاده روی آهسته اشکالی ندارد)، فعالیت ورزشی و بدنی اجتناب شود.
آرامش خود را در قبل و حین نمونه گیری حفظ نمائید، زيرا ترس و استرس سبب افزايش سطح پرولاکتين مي شود .
تست پرولاکتین در مردان
سطح طبیعی پرولاکتین در مردان، برای انجام رضایت بخش فعالیت جنسی در مردان، نعوظ و مشکلاتی اینچنین ضروری است. بنابراین با تشخیص پزشک، ممکن است فردی نیاز به بررسی سطح هورمون پرولاکتین خود هم داشته باشد.
بدون دیدگاه