درمان کوتاهی قد نی نی سایت

درمان کوتاهی قد نی نی سایت

درمان کوتاهی قد نی نی سایت


درمان کوتاهی قد

در این مقاله هلث کده دلایل کوتاهی قد و درمان کوتاهی قد رابررسی خواهیم کرد. با ما باشید.

راهکارهای پزشکان برای درمان «کوتاهی قد»

یک فوق تخصص بیماری‌های غدد درون‌ریز گفت: فرد می‌تواند تا سن ۲۵ سالگی به اندازه‌ای افزایش رشد قد داشته باشد.

به گزارش مشرق، پوپک اسدی، فوق تخصص بیماری‌های غدد درون ریز و متابولیسم بالغین، اظهار کرد: قد، نشانه حیاتی و مهم در دوران کودکی است که باید به حد لازم برسد چرا که انحراف از الگوی خط نرمال نشان‌دهنده اختلال است؛ این موضوع وقتی نگران‌کننده می‌شود که کودک در مقایسه با همسالان خود از نظر جنس متفاوت باشد.

او افزود: اگر بررسی‌های لازم در زمان رشد صورت نگیرد بعد از آن سودی نخواهد داشت البته رشد در فصل پاییز و زمستان آهسته‌تر است و زمانی که قد کودک زیر صدک، ۳ درصد باشد رشد غیرطبیعی محسوب می‌شود و سرعت رشد قد در صدک ۲۵ درصد نرمال است.

این فوق تخصص بیماری‌های غدد ادامه داد: بررسی سرعت رشد قد باید حداقل هر ۶ ماه یک بار و حداکثر بین یک تا ۱۲ ماه توسط پزشک انجام شود.

اسدی درباره عواملی که در کاهش رشد کودکان دخیل است، گفت: مادرانی که در دوران بارداری و شیردهی تغذیه نامناسب دارند و یا از داروهای غیر مجاز در این دوران استفاده کرده باشند، همچنین بی اشتهایی، مشکلات روانی، اختلال در ترشح و عملکرد هورمون‌ها مثل هورمون رشد و تیروئید یا بیماری‌های تب‌دار و … در کودک از دیگر عوامل تاثیرگذار در کاهش رشد کودکان است.

این فوق تخصص بیماری‌های غدد درون ریز و متابولیسم بالغین افزود: کوتاهی قد می‌تواند سرشتی باشد که قد والدین در قد کودک بسیار مؤثر است و یک مسئله ژنتیکی محسوب می‌شود.

او در ادامه بیان کرد: برای جلوگیری از کوتاهی قد، علاوه بر تغذیه مناسب مادر در دوران بارداری و شیردهی و مصرف نکردن داروهای غیر مجاز، توجه به تغذیه مناسب کودک در دوران رشد و بلوغ و همچنین مصرف مناسب املاح و مکمل‌ها و ویتامین‌ها نقش بسزایی دارد.

اسدی تصریح کرد: در نهایت اگر رشد کافی صورت نگیرد با مراجعه به متخصص غدد با بررسی‌های لازم آزمایشگاهی و انجام عکس گرافیک و بررسی سن استخوانی و توجه به شرایط بیمار، درمان مناسب در نظر گرفته می‌شود.

این فوق تخصص بیماری‌های غدد درون ریز و متابولیسم بالغین در ادامه گفت: اگر اختلال، هورمونال باشد درمان می‌شود؛ اگر بلوغ زودرس باشد که تعریف آن برای دختران زیر ۸ سال و برای پسران زیر ۹ سال است با تزریق هورمون‌های مربوطه این پروسه به تعویق می‌افتد که فرد به قد نهایی برسد.

او بیان کرد: اگر علت کمبود هورمون رشد باشد و در آزمایشگاه‌های تخصصی به اثبات برسد برای بیمار آمپول هورمون رشد تجویز می‌شود.

اسدی در ادامه با تاکید بر اینکه بعد از رسیدن به سن بلوغ درخواست افزایش قد چندان سودی ندارد، اظهار کرد: عده‌ای بعد از رسیدن به سن بلوغ خواستار افزایش قد هستند که این مسئله امکان‌پذیر هست؛ البته با رفع بیماری‌های زمینه‌ای که برای رفع آن از تعدادی مکمل استفاده می‌شود، فرد می‌تواند تا سن ۲۵ سالگی به اندازه‌ای افزایش رشد قد داشته باشد، اما افزایش رشد قدی بعد از بلوغ و بعد از بسته شدن رشد غضروف‌ها که رشد فرد به اندازه قبل از بلوغ نیست و آمپول‌های هورمون رشد بعد از این سن نه تنها باعث افزایش رشد طولی نمی‌شود بلکه باعث افزایش رشد عرضی می‌شود.

بیشتر بخوان بیشتر بدان  نی نی سایت کوتاهی قد

این فوق تخصص بیماری‌های غدد درون ریز و متابولیسم بالغین گفت: در نهایت اگر بیماری از کوتاهی قد بسیار رنج می‌برد می‌تواند بعد از بلوغ با انجام جراحی‌های ارتوپدی، قدش را مقداری افزایش دهد.

 

او ادامه داد: تعریف قد، بستگی به نژاد و کشور هم دارد که به طور میانگین در ایران قد بالای ۱۶۰ دختران و بالای ۱۷۰ پسران نسبتا مناسب است.

انوشه، متخصص تغذیه نیز درباره تغذیه کودکان و نوجوانان در زمان رشد اظهار کرد: ۴ فاکتور اصلی برای افزایش قد فرد وجود دارد که اولین فاکتور مهم ژنتیک یا وراثت است، فاکتور بعدی تغذیه و خواب مناسب و ورزش است.

او ادامه داد: از آن جایی که تغذیه نقش مهمی دارد فرد باید از همه گروه‌های غذایی لازم به مقدار کافی مصرف کند و غذاهایی که دریافت می‌کند ارزش کیفی و غذایی بالایی داشته باشد؛ معمولا غذاهایی مانند فست فودها که پرکالری هستند و فقط ارزش کالریکی دارند و ارزش غذایی ندارند باید از رژیم غذایی حذف شوند یا به حداقل برسند.

انوشه افزود: رژیم غذایی در سه وعده اصلی و میان وعده‌های مناسب مثل میان وعده‌های بین صبح تا ظهر و میان وعده عصر و بعد از شام و وعده‌های غذایی اصلی شامل مواد نان و برنج و غلات، مواد پروتئینی، مغزی‌ها و سبزیجات باشد؛ نکته دیگر اینکه نظم مواد غذایی حداقلی حفظ و از مصرف غذاهای چرب و پر کالری خودداری شود.

این متخصص تغذیه بیان کرد: عامل بعدی ورزش است که بهتر است برای افزایش قد ورزش مناسب و متعادلی انجام شود که رسوب گذاری کلسیم و رشد قدی فرد به اندازه کافی برسد؛ مورد دیگر خواب کافی که بهترین زمان برای خواب در ابتدای شب است چرا که هورمون‌ها به ویژه هورمون رشد در ابتدای شب دارای بیشترین میزان ترشح است.

او در ادامه تاکید کرد: هیچ ماده غذایی نیست که به تنهایی بر رشد اثر بگذارد؛ غذاهایی که حاوی کلسیم، منیزیم و زینک و ویتامین‌های D و C هستند بیشترین اثر را در افزایش رشد قدی دارند.

 

انوشه گفت: برای جذب این ویتامین‌ها و املاح مثلا ویتامین D، فرد خود را بیشتر در معرض تابش نور خورشید قرار دهد و یا اگر امکانش نبود از مکمل‌ها استفاده کند؛ در مورد کلسیم از شیر و لبنیات و برای دریافت منیزیم از مغزی‌ها مانند پسته، بادام، گردو و فندق استفاده کند و همچنین مصرف انواع گوشت‌ها فراموش نشود چرا که این مواد غذایی تأثیر بسیار زیادی در رشد فرد دارند.

اگر بخواهیم قامت کوتاه را تعریف کنیم، باید بگوییم:”پایین بودن قابل توجه قد یک فرد نسبت به متوسط قد افرادی که در یک ردهٔ سنی، جنسی، نژادی و یا خانواده قرار دارند”.

کودکی را کوتاه‌قد در نظر می‌گیریم که نسبت به همسالان و هم جنسان خود به میزان قابل توجهی کوتاه‌تر باشد. پزشک می‌تواند رشد قد کودک را از طریق نمودارهای مخصوص پیگیری نماید.

کودکی کوتاه‌قد است که:

• انحراف از استاندارد (SD) داشته باشد و یا قد او از متوسط قد کودکان هم سال و هم جنس، پایین‌تر باشد.

• در نمودار رشد، زیر صدک 2.3 باشد: بدین معنی که از 1000 پسر (یا دختری) که در همان روز به دنیا آمده‌اند، 977 کودک بلندتر از پسر یا دختر شما باشند.

ملاحظات


پزشک طی معاینات منظم چگونگی رشد کودک شما را کنترل خواهد کرد:

بیشتر بخوان بیشتر بدان  نی نی سایت عمل بینی گوشتی

• قد و وزن کودک شما را بر روی نمودار رشد ثبت خواهد کرد.

• در طول زمان بر میزان رشد فرزند شما نظارت خواهد داشت. می‌توانید از پزشک خود بپرسد کودک شما در چه صدکی از وزن و قد قرار دارد.

• قد و وزن کودک شما را با کودکان هم جنس و هم سن مقایسه می‌کند.

• اگر در مورد کوتاهی قد فرزند خود نگران باشید، مشاوره‌های لازم را به شما می‌دهد.

اگر قد کودک شما کوتاه باشد، لزوماً به این معنی نیست او بیمار است.

علل کوتاهی قد در کودکان


علل کوتاهی قد را می‌توان در سه دسته عمده تقسیم بندی نمود:

بیماری‌های مزمن (برای مثال، سوء تغذیه)، عوامل ژنتیکی و خانوادگی و یا ایجاد اختلال در فرایند رشد کودکان (مثلاً بلوغ زودرس یا دیررس). در سراسر جهان، سوء تغذیه شایع‌ترین علت نارسایی رشد است و معمولاً به فقر و یا عدم توسعه یافتگی جوامع باز می‌گردد. سوء تغذیه در کشورهای توسعه یافته، اغلب ناشی از رژیم‌های نامناسب غذایی است. در این موارد وزن گیری ناکافی کودک بیشتر قابل توجه است تا کوتاهی قد.

کودکانی که از لحاظ ژنتیکی کوتاه هستند، معمولاً پدر و مادری کوتاه‌قد دارند. این کودکان سرعت رشدشان طبیعی (میزان رشد نسبت به زمان) است و رشد استخوان آن‌ها نیز مراحل طبیعی (که توسط مقایسه سن استخوانی و سن تقویمی مشخص می‌شود.) خود را طی می‌کند. آن‌ها در زمان مناسب وارد مرحله بلوغ خود می‌شوند و به طور معمول طول قدشان با قد پدر و مادرشان ساز گاری دارد.

“تأخیر سرشتی رشد” اصطلاحی است که برای توصیف فرزندانی که کوچک‌تر از سن طبیعی خود هستند، اما نرخ رشدشان طبیعی است، بکار می‌رود. نشانه‌های “تأخیر سرشتی رشد” عبارت‌اند از: تأخیر در سن استخوان‌ها، سرعت رشد طبیعی، رشد قد بر اساس الگوی رشد خانواده. “بلوغ تأخیری” اصطلاحی است که اکثراً برای کودکان مبتلا به “تأخیر سرشتی رشد”، بکار برده می‌شود. معمولاً این افراد دارای بستگان نزدیکی هستند که او نیز به این عارضه مبتلا می‌باشد. به عنوان مثال ممکن است در خانواده آن‌ها دختری باشد که پس از 15 سالگی، اولین قاعدگی او رخ می‌دهد. یا پسری که بعد از 18 سالگی به سن بلوغ برسد.

هرچند که نادر است، اما اختلالات غدد درون ریز، مانند کم کاری تیروئید (کمبود هورمون‌های تیروئید) و یا کمبود هورمون‌های رشد نیز می‌تواند در رشد کودک مؤثر باشند.

معمولاً قد و قامت کوتاه می‌تواند با بیماری های ژنتیکی نیز مرتبط باشد، مانند جهش ژن SHOX، سندرم داون، یا سندرم ترنر.

علائم کوتاهی قد در کودکان


معمولا پدر و مادر کوتاه، کودکان کوتاه‌قدی دارند. کودکانی که به لحاظ فامیلی قد کوتاهی دارند، دچار علائم خاصی که مربوط به رشد کودکان باشد، نیستند. آن‌ها در زمان مناسب وارد مرحله بلوغ می‌شوند و دوره بلوغ خود را به صورت طبیعی طی می‌کنند. آن‌ها به طور معمول قدی مشابه والدین خود خواهند داشت.

کودکانی که به “تاخیرسرشتی رشد” مبتلا هستند، هیچ بیماری خاصی نخواهند داشت. این کودکان دیر تر از همسالان خود وارد دوره بلوغ می‌شوند. از آنجا که دوره رشد آن‌ها طولانی تر است، نسبت به همسالان خود از قد کوتاه‌تری برخوردار هستند. الگوی رشد آن‌ها شبیه به والدینشان خواهد بود.

ممکن است برخی از علائم کوتاهی قد، نشان دهنده‌ی شرایط خاص پزشکی باشد. اگر علائم زیر را مشاهده کردید، باید توسط پزشک بررسی‌های بیشتری صورت بپذیرد:

علائم کوتاهی قد در کودکان

علائم کوتاهی قد در کودکان

• توقف رشد کودک یا رشد کمتر از حد مورد انتظار (کمتر از 4 سانتی متر و یا 2 اینچ در هر سال، قبل از بلوغ و ورود به مدرسه ابتدایی)

بیشتر بخوان بیشتر بدان  نی نی سایت کپسول لاغری

• کاهش یا افزایش وزن (بیش از 2.5 کیلو در یک ماه)

• ضعف تغذیه / از دست دادن اشتها

• بلوغ جنسی دیررس (عدم رشد سینه در سن 14 سالگی یا عدم قاعدگی تا سن 15 سالگی برای دختران. بزرگ نشدن بیضه‌ها تا سن 14 سالگی برای پسران)؛ توجه داشته باشید که وجود یا عدم وجود موهای ناحیه تناسلی نشانه قابل اعتمادی برای بلوغ محسوب نمی‌شود.

 

 

چه زمانی به پزشک مراجعه نماییم؟

اگر کودک شما به طور قابل توجهی کوتاه‌تر از کودکان هم سن خود است، اگر شما متوجه کاهش نرخ رشد و یا توقف رشد او شدید، باید به پزشک مراجعه نمایید.

 

معاینه و آزمایشات


پزشک سابقه و شرح حال دقیقی از کودک دریافت می‌کند سپس معاینات فیزیکی را انجام می‌دهد از جمله: اندازه گیری قد، وزن، اندازه اندام‌ها و تنه کودک.

ممکن است پزشک برای بررسی اختلالات هورمونی و ژنتیکی، آزمایش خون درخواست دهد.

آزمایش‌ها می‌تواند شامل موارد زیر باشد:

• برای ارزیابی کمبود هورمون هورمون‌های رشد: آزمایش بررسی سطح انسولین مثل فاکتور رشد 1 (IGF-1) و پروتئین IGF -3 (IGFBP-3)

• برای ارزیابی بیماری‌های خونی: آزمایش شمارش کامل سلول‌های خونی

• برای ارزیابی کم کاری تیروئید: آزمایش سطح تیروکسین (T4) خون و هورمون محرک تیروئید (TSH)

• برای ارزیابی سندرم ترنر (یکی از علت‌های شایع کوتاهی قد در دختران): آزمایش کاریوتایپ برای تشخیص ناهنجاری‌های کروموزومی

• برای ارزیابی جهش‌های ژنتیکی:، آزمایش خون برای آنالیز DNA

ممکن است پزشک به منظور تعیین سن استخوانی کودک، با کمک اشعه ایکس از مچ و دست چپ تصویر برداری نمایید. اگر پزشک به وجود تومور شک کند و آن را عامل کوتاهی قد بداند، ممکن است اسکن‌ها و ازمایشات خاص دیگری را نیز برای شما درخواست دهد.

درمان‌های پزشکی


درمان‌ها به عوامل به وجود آورنده کوتاهی قد بستگی دارند.

برای کودکانی که به طور طبیعی قدشان کوتاه است، به طور کلی ضرورتی برای درمان و بلند شدن قد وجود ندارد. والدین باید درک نمایند که استفاده از هورمون‌های رشد در کودکانی که به صورت ذاتی کوتاه‌قد هستند، مؤثر نمی‌باشد (بدان معنی که آن‌ها بیماری خاصی ندارند).

از مطالب زیر هم دیدن کنید

داروها

درمان با دارو به علت کوتاهی قد بستگی دارد. استفاده از هورمون‌های تیروئید بسیار آسان و برای کودکان مبتلا به کم کاری تیروئید بسیار مؤثر است. درمان با هورمون‌های نوترکیب رشد انسانی (سوماتوتروپین مشتق شده از rDNA) بسیار مؤثر و ایمن است. و برای کسانی که به علت کمبود هورمون‌های رشد قدشان دچار اختلال شده است مفید می‌باشد. FDA آن را تأیید کرده و برای برخی از بیماری‌های دیگر مرتبط با کوتاهی قد نیز مفید است. با این حال، هورمون رشد برای کودکانی که به طور ذاتی کوتاه‌قد می‌باشند، مؤثر نیست (کودکانی که به صورت خانوادگی کوتاه‌قد هستند). هورمون‌های رشد باید تحت مراقبت متخصص غدد کودکان استفاده گردد.

عمل جراحی

درمان جراحی بستگی به علت زمینه ای کوتاهی قد دارد. اگر یک تومور مغزی باعث کمبود هورمون رشد شده باشد، ممکن است به عمل جراحی نیاز باشد.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

خواص اسطوخودوس x بخوانید...