سقف یوبوت چیست
سقف یوبوت از دو لایه بتنی مسلح در بالا و پایین دال مجوف تشکیل شده است. حد فاصل این دو لایه با قالب هایی به نام یوبوت پر می شود. این قالب ها مانند بلوک های سفالی و یا پلی استایرنی دارای هندسه مکعبی اما تو خالی می باشد. نکته حائز اهمیت، استفاده از قالب های یوبوت استاندارد با توجه به پیدا شدن انواع و اقسام قالب ها در کشور طی سال های اخیر است.
مشکل اصلی دال ها در ساختمان های بتنی، وزن بالای آن ها است که طول دهانه ها را محدود می کند. به این دلیل، فناوری های نوین بتنی مسلح مانند دال بتنی مجوف یوبوت بر روی افزایش طول دهانه و همچنین کاهش وزن و یا غلبه بر ضعف طبیعی بتن در کشش متمرکز شده اند.
سقف یوبوت چیست
یوبوت محصولی پلیمری با پایه پلی پروپیلن است، که با هدف سبک سازی دالها در سقف و پی های گستردهی بتنی و مقاوم سازی طراحی شده است. دال یوبوت از نوع دالهای مجوف متشکل از تیرچه های عمود بر هم است، و بار را به صورت دو طرفه منتقل می کند.
دال های یوبوت جزء سیستم های دوطرفه مشبک با قالب های ماندگار و نقش بسیار مهمی در مقاوم سازی سازه های بتنی را ایفا می کنند. نوار های باربر طراحی شده در دال های مشبک یوبوت در حقیقت تیرهای I شکل متعامدی هستند که به جهت سختی بالای خود و سبکی دال قادر به باربری در دهانه های بلند و کنترل مناسب خیز در این دهانه ها هستند.
یوبوت چیست و چه کاربردی دارد؟
یوبوت، یک سیستم اجرای سقف دال مجوف دوطرفه بتنی به وسیله قالبهای پلاستیک بازیافتی است. قالبهای مورد استفاده در سیستم یوبوت قطعات پیش ساخته یا اصطلاحا مدولار به شکل مخروطهای ناقص توخالی هستند. این قالبهای توخالی، یک دال بتنی متشکل از چندین تیر I شکل را به وجود میآورند. سرهم کردن قالبهای سیستم یوبوت به طور کامل در محل پروژه صورت میگیرد. پس از نصب قالبها، سقف بتنریزی میشود.
از سیستمهای مشابه یوبوت میتوان به «کوبیاکس» (Cobiax) و «بابل دک» (Bubble) اشاره کرد. البته برخلاف این دو سیستم، در یوبوت از قالبهای کروی استفاده نمیشود. به همین دلیل، سیستم یوبوت یک مزیت بیشتر نسبت سیستمهای دال مجوف با قالبهای کروی دارد. در این سیستم، حمل و نقل قالبها بسیار سادهتر از سیستمها دیگر است.
اجزا قالب یوبوت کدام هستند؟
یوبوت، به قالبی گفته میشود که درون دال مورد استفاده قرار میگیرد. این قالب دارای اجزا مختلفی برای نصب سیستم یوبوت است. قطعات اصلی قالب یوبوت عبارت هستند از:
- بدنه
- پایه
- فاصله دهنده یا «اسپیسر» (Spacer)
- پل
- درپوش
کاربرد سیستم یوبوت چیست؟
سیستم یوبوت، اغلب در سازههایی مورد استفاده قرار میگیرد که نیاز به فضای بزرگ با تعداد ستونهای کم دارند. به این ترتیب، کاربرد اصلی این سیستم در موارد زیر است:
- ساخت ساختمانهای عمومی (پارکینگ و سالنهای کنفرانس)، تجاری (فروشگاه، برج و تالارها)، مسکونی، صنعتی، بیمارستانها و غیره
- فونداسیون گسترده در خاکهایی با ظرفیت باربری پایین
- دالهای بتنی دو طرفه
در رابطه با نحوه اجرای انواع مختلف سقفها و کفهای سازهای و غیرسازهای، فیلم آموزشی جامعی در مجموعه فرادرس تهیه شده است که میتوانند شما را با مفاهیم مرتبط با اجرای سقف و کف آشنا کند. لینک این فیلم در ادامه آورده شده است.
مزایای فنی سقف یوبوت :
- امکان حذف تیر بین ستونها و یا استفاده از تیرهای پنهان بدون آویز که مکان یابی بهینه ستونها را فراهم مینماید.
- توزیع متقارن نیروها در نقاط مختلف دال سقف.
- کاهش تعداد، ابعاد و تنوع ستونها.
- قابلیت طراحی بهتر پلان معکوس به جهت حذف تیرهای میانی.
- افزایش قابل ملاحظه سختی دال سقف با افزایش جزئی وزن آن که کنترل خیز سقف را تسهیل نموده ، امکان افزایش فاصله ستونها و اجرای سازههای با دهانه بزرگ را فراهم مینماید.
- کارائی بهتر سقف از نظر عایق بندی صوتی و لرزش صفحهای.
- کاهش بارهای وارده بر خاک (در صورت استفاده از یوبوت در فونداسیون) و امکان حذف یا کاهش تعداد و ابعاد شمعها در خاکهای سست.
- ایمنی بالا در برابر آتش سوزی و تامین نیازهای فنی
بدون دیدگاه