سویق گندم چه خاصیتی دارد
سویق یک روش طبخ نباتات به خصوص غلات و حبوبات است که کیفیت مواد غذایی را تا بالاترین حد ممکن نگهداری میکند. در این روش آرد ماده غذایی تفت داده میشود. بیان تفاوت بین سویق نخود و آرد نخودچی این برتری را واضحتر نشان میدهد. برای تهیه آرد نخودچی باید ابتدا نخود را چند مرحله خیساند یا پخت و آب آن را تخلیه کرد و سپس آن را تفت داد و آسیاب کرد. در فرآیند پخت با آب، ارزش غذایی ماده جامد در آب تخلیه میشود. این اتفاق در فرآوردههای حیوانی حدود ۵۰ درصد است.
به همین دلیل ارزش گوشت و آبگوشت تقریبا با هم برابر است. اما در فرآوردههای گیاهی درصد بالایی از ارزش غذایی در آب مطبوخ تخلیه میشود. از این رو است که در بسیاری از روشهای تجویز دارو از عصاره جوشانده فرآوردههای گیاهی استفاده میشود.
در تهیه نخودچی نیز ارزش غذایی نخود در همان آبی است که پس از خیساندن یا طبخ دور ریخته میشود. اما برای تهیه سویق نخود، ابتدا باید نخود را تمیز و سپس آسیاب کرد و تفت داد. در این فرآیند ضمن حفظ ارزش غذایی، مزایای طبخ مثل آزاد شدن قندها، به آرد اضافه میگردد. این مقایسه در مورد گندم یا سویق گندم و بقیه حبوبات و غلات نیز صادق است.
سویق گندم چه خاصیتی دارد
این سویق از خرد کردن بخشهای خاصی از از دانه گندم تهیه میشود. به طور کلی سه قسمت اصلی در دانه گندم وجود دارد:
- قسمت آندوسپرم یا پروتئین / نشاستهای
- جوانه، قسمت غنی از پروتئین / چربی / ویتامین
- سبوس، قسمت غنی از فیبر
سویق گندم سفید فقط از اندوسپرم ساخته میشود. سویق قهوهای شامل جوانه و سبوس است. سویق سبوسدار شامل هر سه قسمت است. هر قسمت از موارد گفته شده که از دانه جدا شود، به صورت پودر در میآید. این سویق به طور طبیعی دارای رنگ زرد مایل به سفید است که اغلب با مواد شیمیایی اکسید کننده مخلوط میشود و یک رنگ سفید تولید میکند.
طبقهبندی بر اساس عوامل دیگر
سویق گندم با چندین ویژگی مختلف طبقه بندی میشود. فصلی که گندم در آن کشت میشود (گندم بهاری یا زمستانی)، رنگ آن، سختی و یا نرمی دانه، مقدار پروتئین موجود در آن و نیز مقدار یک پروتئین خاص که گلوتن نام دارد.
گندم سفت معمولا به رنگ برنز است و نسبت به گندم نرم که یک رنگ طلایی خاصی دارد، مقدار گلوتن بیشتری دارد. از این رو برای افرادی که دچار مشکلات گوارشی و یا سلیاک هستند مناسب نیست.
گلوتن به طور طبیعی در گندم وجود دارد. در واقع همین پروتئین است که به کالاهای پخته شده ساختار میدهد. گلوتنها با ورز دادن خمیر فعال شده و حالت ارتجاعی بیشتری پیدا میکنند. سویقهای گندم مقوی سویقهایی هستند که از گندم سفت با پروتئین بالا تهیه میشوند. آنها محتوای گلوتن بیشتری دارند. به سویقهایی که از گندم کم پروتئین و نرم تهیه میشوند سویق ضعیف گفته میشود که گلوتن کمتری دارند.
نحوه مصرف عمومی سویق گندم
– ناشتا دو قاشق غذاخوری بصورت خشک (بیشتر هم می شود مصرف کرد)
– به صورت مخلوط با روغن زیتون جهت افزایش قوای جنسی
– به صورت مخلوط با خرما، شیر و عسل یا با عسل و روغن بصورت حلوا
– مصرف ۲ تا ۴ هفته قبل از بارداری و بعد از آن جهت جلوگیری از ناقص الخلقه بودن و ضعف بچه
– مصرف با شکر برای کودکان مفید و برای مردان باعث کاهش قدرت جنسی مردان می شود.
سویق جو و گندم چاقکننده است و بنابراین مصرف آن در کودکان و افراد لاغر و ضعیف ضروری است همچنین افراد باید برای تهیه سویق از ظرف مسی و سنگی استفاده کنند و به کار بردن ظرف آهنی برای تهیه سویق مناسب نیست.
خواص سویق گندم
1. درمان چاقی و دیابت
برای افرادی که به مرض دیابت مبتلا هستند، سویق جو گزینه مناسبی برای کنترل این بیماری است. هم چنین از سویق جو برای کاهش وزن و کنترل وزن نیز می توان استفاده نمود.
۲. درمان لاغری
برعکس مورد بالا، برای افراد با وزن پایین و نیروی بدنی کم می توان از سویق گندم استفاده نمود. سویق گندم خاصیت چاق کنندگی دارد و گزینه مناسبی برای افراد با وزن پایین می باشد.
۳. رشد و افزایش قوای جسمانی
سویق برای رشد کودکان در دوران خردسالی به شدت توصیه می شود. زیرا باعث رشد بهتر استخوان ها و تقویت بدن می شود. همچنین در سه ماهه آخر بارداری، برای وزن گیری و رشد جنین نیز توصیه می شود.
۴. تقویت نوزاد
برای تقویت نوزاد خود می توانید سویق را در برنامه غذایی او جای دهید. به این صورت که بعد از شش ماهگی می توان سویق را به همراه شیر به نوزاد بدهید. این ترکیب قطعا نتیجه و فایده بهتری نسبت به شیر خشک و سرلاک دارد.
۵. رفع کمبود آهن
سویق برای کسانی که از فقر آهن رنج می برند گزینه مناسبی هست. همچنین برای زنان باردار نیز به شدت توصیه می شود.
۶. تامین فیبر و ویتامین بدن
با توجه به نان های مصرفی امروزی که فاقد سبوس و فیبر حداقل برای بدن هستند، می توانید از سویق استفاده کنید. سویق ها دارای سبوس و فیبر مناسب برای بدن هستند. هم چنین سویق ها دارای ویتامین های B و D هستند و می توان برای افزایش این ویتامین ها در بدن از سویق استفاده نمود.
۷. افزایش شیر مادر
مادران شیرده می توانند برای افزایش شیر در دوران نوزادی کودک، از سویق استفاده کنند.
۸. رفع احساس تشنگی
در دوران ماه رمضان و یا روز های عادی، کسانی که دچار تشنگی می شوند می توانند از سویق ها برای رفع احساس تشنگی استفاده کنند. برای این منظور سویق عدس گزینه ی مناسبی است. ( غلبه صفرا یکی از علل ایجاد تشنگی است یکی از صفرابر های خوب برگ مویزک است)
۹. افزایش کارایی مغز
برای افزایش فعالیت بیشتر سلول های مغزی می توانید از سویق ها استفاده کنید. برای افرادی که اهل مطالعه و تحقیق هستند، خوردن سویق توصیه می شود. همچنین سویق برای تقویت حافظه و هوش نیز پیشنهاد می شود. سویق عدس برای این مورد هم نیز قابل استفاده است.
۱۰. مسکن دارویی
از سویق می توان به عنوان مسکن درد های استخوانی استفاده نمود. از سویق نخود می توان برای رفع کمر درد و تقویت استخوان ها استفاده نمود.
بدون دیدگاه