علت پارگی رباط صلیبی
پارگی رباط صلیبی جلویی و پشتی اغلب به دلیل حادثه های جدی مانند تصادف ایجاد می شوند. وجود رباط صلیبی جلویی و پشتی برای پایداری و ثبات مفصل زانو از اهمیت زیادی برخوردار است. با استفاده از این رابط است که شما حرکت متعادل داشته و می توانید زانوی خود را به اندازه 90 درجه خم کنید. در این مقاله هلث کده از اهمیت رباط صلیبی، دلایلی ایجاد ضربه به آنها، و درمان شان صحبت می کنیم…
رباط صلیبی
رباط صلیبی جلویی (به انگلیسی: Anterior Cruciate Ligament) یکی از رباطهای مهم مفصل زانو است. از جمله عوامل مهم ثبات هر مفصل بستگی به سالم بودن ساختمان رباط آن مفصل دارد و اگر مفصلی تحرک زیادی در حالت طبیعی داشته باشد، نقش رباط یا رباطهای آن مفصل اهمیت بیشتری مییابد.قدرت رباط متقاطع جلویی معادل رباط طرفی داخلی یا MCL و نصف قدرت رباط متقاطع پشتی(PCL) است.
رباط متقاطع جلویی معمولاً رباط صلیبی قدامی نیز خواندهمیشود. این رباط ازجمله رباطهایی است که به هنگام فعالیتهای شدید آسیب میبیند.در ورزشکاران حرفهای پارگی رباط متقاطع جلویی شایع است و به پارگی ACL معروف است.اگر نیروی اعمال شده خیلی زیاد باشد، احتمال پارگی رباط طرفی داخلی و منیسک داخلی به همراه پارگی رباط متقاطع جلویی وجود دارد.
نقش و عملکرد
چهار رباط اصلی مفصل زانو عبارتنداز:
- رباط طرفی داخلی(MCL) یا رباط طرفی درشت نی
- رباط طرفی خارجی(LCL) یا رباط طرفی نازک نی
- رباط متقاطع جلویی(ACL) یا رباط صلیبی قدامی
- رباط متقاطع پشتی(PCL) یا رباط صلیبی خلفی
رباطهای طرفی(کولترال) زانو بیشتر در ایجاد ثبات جانبی مفصل نقش دارند.رباطهای متقاطع(صلیبی)داخل کپسولی هستند که بیشتر باعث افزایش پایداری مفصل در سمت جلو و عقب میگردند.
مهمترین وظیفه رباط متقاطع جلویی، محدود کردن حرکت استخوان درشت نی به جلو و چرخش داخلی آن در عمل صاف کردن زانو است.این رباط همچنین در یک زنجیره حرکتی بسته از حرکت استخوان ران به سمت عقب روی درشت نی ثابت جلوگیری میکند.
مطالب تصادفی برای شما:
- همه چیز در مورد سگ یورکشایر
- الیمستان
- علائم بیماری وگنر
- پماد کورتینیل
- علائم تشخیص بارداری
- دانلود اهنگ ترکی
- اهنگ کره ای
درجات آسیب
بهطورکلی شدت و درجات آسیب رباط صلیبی جلویی(قدامی)شامل:
- درجه ۱:پارگی خفیف است.ناپایداری وجود ندارد و میزان خونریزی پایین است.
- درجه۲:خونریزی وجود دارد و پارگی ناقص است.به دلیل پارگی ناقص تاحدودی بی ثباتی وجود دارد.
- درجه ۳:از هم گسیختگی فیبرها کامل است(پارگی کامل).خونریزی در مفصل وجود دارد و بی ثباتی ایجاد میشود.
در پارگی کامل رباط متقاطع جلویی به ویژه در ورزشکاران حرفهای یک صدای پوپ از طرف بیمار گزارش میشود.ابن صدا ی پوپ با احساسی از خالی نمودن زانو ایجاد میگردد.در لحظه پاره شدن درد شدید است اما پس از آن کاهش مییابد. چون خونریزی در مفصل (همارتروز) بعداً اتفاق میافتد درد ثانویه ناشی از آن وجود خواهد داشت.اما درصورت پارگی ناقص به علت وجود درد شدید، امکان ادامه فعالیت پس از آسیب غالباً وجود ندارد(برخلاف پارگی کامل).
شایعترین علل آسیب
هنگامی رباط متقاطع جلویی پاره میشود که در اثر ضربه، انتهای فوقانی درشت نی(تیبیا) نسبت به ران(فمور) به سمت جلو رانده شود یا زانو شدیداً به سمت عقب حرکت کند(هیپراکستنشن زانو).شایعترین مکانیسم پارگی رباط متقاطع جلویی(صلیبی قدامی)چرخش زانو به خارج به همراه والگوس زانو است.محل پارگی ممکن است در ناحیه اتصال این رباط به انتهای تحتانی ران، انتهای فوقانی درشت نی یا در وسط باشد.
عوامل دیگری که در پارگی ACL مؤثرند:
۱-عوامل محیطی.ورزشهایی که با پریدن و دویدن در ارتباطند احتمال آسیب رباط افزایش مییابد.
۲-علل آناتومیک.احتمال آسیب رباط متقاطع جلویی در قسمت میانی، بیشتر از نواحی دیگر است.همچنین در خانمهای ورزشکار، پارگی رباط بیشتر اتفاق میافتد.
۳-علل هورمونی.با افزایش سطح هورمون استروژن، احتمال پارگی ACL بیشتر است.
تشخیص
بهترین روشهای تشخیص پارگی رباط ACL :
-تستهای بالینی(مثلاً تست کشویی جلویی و تست لاچمن)
-آرتروسکپی
-ام آر آی.MRI به میزان زیادی آسیب یا عدم آسیب را مطرح میکند.درحقیقت با قطعیت بیشتری ضایعه را نشان میدهد.
درمان
بهطورکلی درمان رباط صلیبی قدامی(ACL) به دو صورت غیرجراحی یا جراحی است.فیزیوتراپی در هر دو روش غیرجراحی و جراحی(گاهی حتی قبل از عمل جراحی)جهت تسریع و افزایش کیفیت روند درمانی مؤثر است.مهمترین اهداف فیزیوتراپی عبارتنداز:
- کاهش درد، التهاب و تورم
- افزایش دامنه حرکتی مفصل
- تقویت عضلات با توجه به درجات آسیب
- آموزش تمرینات حس عمقی
- آموزش تمرینات زنجیره حرکتی بسته
- افزایش تعادل و عملکرد فرد
- برگشت سریع تر فرد به فعالیتهای روزمره یا ورزش حرفه ای
درمان آسیب درجه ۱
در ابتدا از روشهایی جهت کاهش التهاب، درد و تورم استفاده میشود(مثلاً استفاده از یخ).به تدریج تمرینات دامنه حرکتی مفصل زانو با توجه به درد انجام میگردد.سپس تمرینات تعادلی و عملکردی شروع میشوند.درنهایت تمرینات تقویت عضلات انجام میگیرد.هدف اصلی در این مسیر کاهش التهاب و ترمیم مجدد بافت آسیب دیده همراه با افزایش دامنه حرکتی، بهبود تعادل و تقویت عضلات جهت پیشگیری از آسیب مجدد است.
درمان آسیب درجه ۲
اصول درمان همانند مرحله درجه یک آسیب است.اما به دلیل آسیب بیشتر از یک بریس جهت حفاظت از بافت آسیب دیده نیز استفاده میشود.
درمان آسیب درجه ۳
در پارگی کامل ممکن است به عمل جراحی نیاز باشد.اگر بیمار فرد مسنی باشد و رباط متقاطع جلویی پاره شده باشد، انجام عمل جراحی با توجه به سطح پایین فعالیت فرد و آرتروز زانو توصیه نمیشود.اما اگر فردی جوان و فعال یا به خصوص یک ورزشکار حرفهای دچار پارگی کامل گردد معمولاً عمل جراحی توصیه میشود.در بیمارانی که علاوه بر رباط متقاطع جلویی، دچار پارگی رباط طرفی داخلی(MCL) نیز میشوند(که شیوع بالایی نیز دارد)معمولاً به علت درد و تورم زیاد، زمان جراحی رباط متقاطع جلویی، جهت جلوگیری از فیبروز مفصلیبه تأخیر می افتد.فیبروز مفصلی یک عامل مهم کاهش دامنه حرکتی مفصل زانو است.چنین بیمارانی به تدریج با کاهش درد، تورم، افزیش دامنه حرکتی مفصل، تقویت عضلات اطراف زانو و طبیعی شدن راه رفتن آماده عمل جراحی میشوند.
در پارگیهای کامل به دو روش جراحی صورت میگیرد:
- روش ترمیمی: معمولاً موفقیتآمیز نیست و نتایج خوبی به همراه ندارد.
- روش بازسازی:به دو طریقه بازسازی داخل مفصلی یا خارج مفصلی انجام میشود.در روش بازسازی رباط از یک بافت دیگر(مثلاً تاندون پاتلا یا تاندون عضلات پشت ران)استفاده میشود.روش بازسازی نتایج بهتری به همراه دارد.
فیزیوتراپی و کمک گرفتن از متخصصین آسیب شناسی و حرکات اصلاحی بعد از جراحی رباط صلیبی جلویی به شما برای استحکام بخشیدن به ماهیچههای اطراف زانویتان و بهبود انعطافپذیری کمک میکند.
منبع:ویکی پدیا
دلایل پارگی رباط صلیبی جلویی و پشتی و درمان آن
پارگی رباط صلیبی جلویی و پشتی اغلب به دلیل حادثه های جدی مانند تصادف ایجاد می شوند. وجود رباط صلیبی جلویی و پشتی برای پایداری و ثبات مفصل زانو از اهمیت زیادی برخوردار است. با استفاده از این رابط است که شما حرکت متعادل داشته و می توانید زانوی خود را به اندازه 90 درجه خم کنید. در این مقاله از اهمیت رباط صلیبی، دلایلی ایجاد ضربه به آنها، تخیص و درمانشان صحبت می کنیم.
شرکت همیار طب لیان با همکاری دکتر عزیز عباسپور، در زمینه کاشت ایمپلنت قطع عضو فعالیت دارند. به دلیل اهمیت رباط صلیبی جلویی و پشتی و عدم آگاهی افراد که باعث صدمه زدن به این قسمت از زانو می شود، در این مقاله اطلاعات مفیدی را در اختیار شما قرار می دهیم تا بیشتر مراقب سلامتی خود باشید و اگر دچار مشکلی از این ناحیه شدید، نگران نشوید چرا که درمان این بیماری وجود دارد.
آناتومی رابط زانو :
زانو یکی از پیچیده ترین مفصل ها در بدن انسان است که استخوان بالایی یعنی ران را به قسمت پایینی متصل می کند. وجود رباط صلیبی جلویی و پشتی یکی از پیچیدگی های زانو است. رباط صلیبی جلویی در قسمت جلویی تیبیا در مفصل شروع می شود و به فضای مفصل پشت استخوان ران می رود. این رابط مانع از حرکت ولغزش به سمت جلوی تیبیا در راستای ران می شود.
رباط صلیبی پشتی که از قسمت خلفی مفصل تیبایس شروع می شود و در قسمت جلویی ران به پایان می رسد. رباط صلیبی پشتی مانع از حرکت تاندون و استخوان ران به سمت یکدیگر می شود.
نشانه های آسیب رباط صلیبی جلویی :
- درد در زانو
- تورم، که بیش از بیست و چهار ساعت طول می کشد
- از دست دادن طیف کاملی از حرکت زانو
- درد و ناتوانی در راه رفتن بر روی پای آسیب دیده
- زانو بی ثبات

آسیب رباط صلیبی جلویی
نشانه های آسیب رباط صلیبی پشتی :
- درد در زانو
- تورم فوری زانو
- مشکل یا عدم امکان راه رفتن بر روی پای آسیب دیده
- احساس در رفتگی در قسمت زانو احساس می شود
دلیل آسیب به رباط جلویی و پشتی کمی با هم متفاوت است. در این قسمت به بررسی علل احتمالی پارگی این دو رباط می پردازیم :
دلایل پارگی رباط جلویی :
- تصادف خودرو
- تغییر جهت به سرعت، به عنوان مثال در فوتبال
- توقف سریع و یا ناگهانی در حال دویدن
- دویدن و کاهش سرعت به سرعت
- پایین پریدن به اشتباه
بر اساس تحقیقاتی که انجام شده است خطر پارگی رباط صلیبی جلویی در ورزشکاران زن بیشتر از ورزشکاران کرد است. دلیل این مسئله هم در مسائلی همچون تفاوت در قدرت عضلانی، سیستم عصبی شرایط فیزیکی بدن است.
دلایل پارگی رباط پشتی :
برای آسیب رساندن به رباط پشتی نیاز به نیروی زیادی است که بنا به یکی از دلایل زیر ایجاد می شود :
- یک ضربه مستقیم به زانو خم در یک تصادف خودرو
- آسیب های مربوط به ورزش که باعث خم شدن زانو می شود.
- کشیده شدن رباط
- اشتباه راه رفتن در زمین نا هموار
دلایل پارگی رباط پشتی
تشخیص آسیب رباط صلیبی جلویی و پشتی :
برای متوجه شدن میزان آسیب دیدگی دکتر می تواند از میزان ناپایداری زانوی سالم و آسیب دیده شما استفاده کند. هنگامی که رباط صلیبی پشتی آسیب دیده باشد در صورتی که زانو خم شود به عقب بر می گردد. علاوه بر این هنگامی که زانو 90 درجه خم شده است می تواند به عقب برگردد. با استفاده از اشعه ایکس نمی توان میزان آسیب دیدگی رباط را تشخیص داد اما می توان متوجه شد که هنگام پارگی به استخوان نیز آسیب دیده است یا نه. MRI بهترین روش برای ارزیابی آسیب دیدگی در مفصل زانو است. از امواج رادیویی و یک آهنربا قوی برای تجسم استخوان ها و بافت های نرم استفاده می کند. اگر آسیب دیدگی حداقل 3 ماه طول کشیده باشد، ممکن است در اسکن MRI نمایش داده نشود.
درمان طبیعی برای پارگی رباط جلویی و پشتی :
بهترین درمان برای پارگی رباط صلیبی جلویی و پشتی بستگی به نیازهای فرد دارد. ورزشکاران معمولا می خواهند به ورزش بازگردند. افراد مسن تر ممکن است فقط بخواهند قادر به بازگشت به فعالیت های عادی بدون مشکل باشند. برای آسیب دیدگی پارگی رباط صلیبی جلویی می توان از جراحی استفاده کرد یا نکرد. در صورتی که رباط جلویی آسیب دیده باشد نمی توان بدون جراحی آن را درمان کرد.
با این حال، افرادی که سطح فعالیت پایینی دارند یا افرادی که سالمند هستند، ممکن است با داشتن رباط صلیبی جلویی پاره قادر به تحمل درد باشند، اگر مفصل اساسا پایدار باشد. ممکن است که پزشک استفاده از یک زانو بند را توصیه تا به حرکت بهتر زانو کمک کند. استفاده از عصا و واکر نیز می تواند میزان فشاری که به زانو وارد می شود را کاهش دهد. هنگامی که تورم کاهش پیدا کند می توان با استفاده از تمرینات فیزیوتراپی که بین چند هفته الی چند ماه زمان می برد این درد را کاهش داد.
در صورتی که رباط صلیبی پشتی آسیب دیده باشد خیلی احتمال دارد که نیازی به عمل جراحی نباشد. استراحت، استفاده از یخ و قرار دادن پا در ارتفاع می تواند درمان خوبی باشد. مشابه با قبل امکان استفاده از واکر و عصا و زانو بند وجود دارد.
استفاده از جراحی برای درمان پارگی رباط جلویی و پشتی :
استفاده از جراحی راه حل قطعی برای درمان پارگی رباط صلیبی جلویی است چرا که اتصال این پارگی به خودی خود انجام نمی شود. معمولا جراح برای اتصال این رباط پاره شده از پیوند بافتی استفاده می کند تا به عنوان داربست برای رباط عمل کند. گرافت ها می توانند از تاندون پاتلا، از تاندون همسترینگ یا از یک بافت اهدا کننده گرفته شوند. با این وجود باز هم احتمال دارد که چند ماه زمان ببرد تا شما بتوانید از رباط مانند قبل استفاده کنید.
جراجی زمانی پیشنهاد می شود که آسیب دیدگی در چند قسمت از زانو وجود داشته باشد. در برخی از مواقع زانو به اندازه ای ناپایدار است که نیاز به چند عمل جراحی از قسمت های مختلف دارد.
توانبخشی برای رباط صلیبی آسیب دیده :
چه روش درمانی شما جراحی باشد و چه نباشد، شما به جلسات متعددی فیزیوتراپی نیاز دارید تا بتوانید قدرت را به زانوی خود برگردانید و آن را حرکت دهید. این جلسات معمولا 1 الی 4 هفته بعد از جراحی شروع می شوند. فیزیوتراپی می تواند چند ماه طول بکشد و برای بهبود کامل امکان دارد 6-12 ماه طول بکشد.
عوارض پارگی رباط صلیبی :
عوارض پارگی در هر دو حالت رباط صلیبی جلویی و پشتی می تواند تقریبا مشابه باشد :
- آسیب عصبی عضلانی
- مرگ بافت استخوانی
- احساس سستی در زانو که از بین نمی رود
- محدود شدن حرکاتی که با زانو انجام می شود
- درد زانو برای بلند مدت
همراهان عزیز، پارگی رباط صلیبی جلویی و پشتی می تواند به دلایل مختلفی ایجاد شود اما خوشبختانه برای هر دو حال درمان وجود دارد که هر دو با استراحت بهبود پیدا می کنند.
بدون دیدگاه