مراقبت از دندان شیری

مراقبت از دندان شیری

مراقبت از دندان شیری


مراقبت از دندان شیری

مراقبت از دندان شیری یکی از مراحل مهم در رویش دندان های شیری است.با هلث کده در مراحل مراقبت از دندان شیری همراه باشید.

دندان شیری

دندان‌های شیری مجموعهٔ اولیهٔ دندانی شامل ۲۰ دندان هستند که به‌تدریج دندان‌های دائمی جانشین آنها می‌شود.

تعداد دندان‌های شیری ۱۰ عدد در هر آرواره است که به مرور می‌افتند و ۳۲ عدد دندان دائمی جای آنها را می‌گیرند. تکامل این دندان‌ها از دوره جنینی آغاز می‌شود و بعد از تولد در سنین شش ماهگی در می‌آیند و تا سن دو و نیم سالگی تکمیل می‌شوند.

هر انسان در زندگی خود. دو سری دندان (دندانهای شیری و دندانهای دائمی) و سه دوره دندانی (شیری. مخلوط و دائمی) دارد. از حدود ۶ ماهگی که اولین دندان شیری در دهان نوزاد رویش میابد. تا سن ۶ سالگی که اولین دندان دائمی در دهان می‌روید را دوره دندانی شیری می‌گویند. در این دوران فقط دندان شیری در دهان وجود دارد. از ۶ تا ۱۲ سالگی به تدریج دندانهای شیری جای خود را به دندانهای دائمی می‌دهند. این زمان را دوره دندانهای مخلوط می‌گویند. در حدود ۱۲ سالگی که هیچ دندان شیری در دهان وجود ندارد و فقط دندانهای دائمی در دهان هستند. تا پایان عمر را دوره دندانی دائمی می‌نامند. البته زودتر درآمدن یا تأخیر در رویش به مدت چند ماه طبیعی است؛ ولی اگر این تأخیر بیش از ۹ ماه گردد باید به دندانپزشک مراجعه نمود.

یوع پوسیدگی دندان های شیری

سازمان بهداشت جهانی پوسیدگی دندان‌ها در سنین كودكی را به عنوان يک مشکل سراسری و با شیوعی بین ۶۰ تا۹۰ درصد اعلام کرده‌است، بر اساس اطلاعات آماری مربوط به کشورهای اروپایی، ۶۱ درصد کودکان ۶ تا ۱۲ ساله حداقل يک دندان پوسیده دارند.

‏پوسیدگی دندان شیری یک بیماری شایع و مضر برای سلامت دندان های کودک است و در صورت عدم درمان ، پوسیدگی می تواند تا جایی پیش رود که باعث از بین رفتن دندان های کودک شود و تأثیر جبران ناپذیری بر سلامت عمومی کودک داشته باشد. طبق داده های ارائه شده توسط CDC ، بیش از ۴۲٪ کودکان بین ۲ تا ۱۱ سال دارای حفره در دندان های خود هستند. شاید جالب باشد بدانید، میزان گزارش های مربوط به وجود حفره در دندان های کودکان ۵ برابر بیشتر از آسم و ۲۰ برابر بیشتر از بیماری دیابت است.

دندان شیری در فرهنگ عامیانه

در رابطه با رویش و افتادن دندان‌های شیری در کودکان در فرهنگ مناطق مختلف ایران باورها و آداب و رسوم خاصی وجود دارد. در میان مردم کرد و در منطقۀ کرمانشاه، برای این‌که دندان‌های شیری کودک به آسانی دربیاید، نوعی آش درست می‌کنند که در زبان کردی جنوبی به آن «دگان روکانه» گفته می‌شود.در برخش مناطق کردنشین و در استان کردستان به این آش دانه کولانه نیز گفته می‌شود.

بیشتر بخوان بیشتر بدان  نی نی سایت یائسگی مردان

در گذشته این باور در میان مردم آن مناطق وجود داشت که کودکی که هنوز دندان درنیاورده را نباید سوار الاغ کرد، و گفته می‌شد که این کار سبب می‌شود دندان‌های او مانند الاغ رشد کند. رسم دیگر در میان کردهای جنوب کردستان ایران در میان مردم کرمانشاه، ایلام و شمال لرستان این است که در هنگام افتادن دندان‌های شیری، آن‌ها را روی بام خانه‌ای می‌انداختند که زن حامله داشت و در هنگان پرتاب می‌گفتند «گه‌نه‌گه بچوو، زه‌ڕینه به‌وره‌و» (ای بد، برو؛ طلایی برگرد.) و این باور وجودداشت که این کار باعث می‌شود کودک دندان‌های بهتری دربیاورد.

دندان شیری در فرهنگ عامیانه

دندان شیری در فرهنگ عامیانه

و اما در بین ترکمنها این رسم هست که اگر دندان شیری بیافتد ان را در محل زندگی حیواناتی مثل گاو و گوسفند دفن باید کرد تا در اینده دندانهای محکم و سالمی دوباره در بیاید .

منبع:ویکی پدیا

 

رویش و افتادن دندان

دندان شیری کودکان معمولاً در سنین ۵ تا ۶ سالگی هنگام جوانه زدن دندان‌های دائمی می‌افتد، اما این بازه زمانی گاهی از سنین ۴ تا ۷ سالگی را نیز دربرمی‌گیرد. هر چه دندان سریع‌تر در بیاید، زودتر نیز می‌افتد. والدین گاهی به اشتباه فکر می‌کنند که چون دندان‌های شیری قرار است به زودی بیفتند، پس چندان مهم نیستند؛ حال آن که سوراخ شدن و پوسیدگی دندان‌های شیری اثر نامطلوبی را بر دندان‌های دائمی به جا می‌گذارد که در صورت درمان نشدن مشکلات دندانی جدی‌ای را در آینده به وجود می‌آورد.تعداد دندان شیری نوزادان ۲۰ دندان است که ۱۰ تای آن در فک بالا و ۱۰ تای دیگر در فک پایین رشد می‌کند.

بیشتربخوانید بیشتر بدانید

مراقبت از دندان بلافاصله پس از درآمدن، اهمیت بسیاری دارد. زیرا خرابی و پوسیدگی دندان می‌تواند بلافاصله پس از رویش با شیر خوردن از شیشه شیر اتفاق افتد. لازم است به کودکان نحوه صحیح مسواک زدن و نخ دندان کشیدن آموزش داده شود و برای جلوگیری از پوسیدگی زود هنگام دندان کودکان، بهتر است از سن یک سالگی هر شش ماه یکبار به دندانپزشک مراجعه نمائید.

 

ترتیب درآمدن دندان‌ها


زمان دندان در آوردن نوزادان مختلف ، متفاوت است. هر دندانی که اول در بیاید، اول هم می‌افتد. این یک قاعده کلی درباره دندان‌های شیری است. اکثر کودکان ابتدا صاحب دو دندان در فک پایین می‌شوند که همین دو دندان هم نخستین دندان‌هایی هستند که لق می‌شوند و می‌افتند. ترتیب معینی برای رویش دندان‌های شیری وجود دارد. نمودار زیر اطلاعاتی کلی درباره این مرواریدهای درخشان کوچک می‌دهد.

بیشتر بخوان بیشتر بدان  درمان سیاتیک با ورزش

 

ترتیب درآمدن دندان‌ها

ترتیب درآمدن دندان‌ها

 

اهمیت دندان‌های شیری


طبیعت مجموعه‌ای از بیست دندان کوچک درخشان را به فرشتگان کوچک هدیه می‌کند که تمام این بیست مروارید درخشان باید سالم باقی بمانند تا در زمان مقرر لق شوند و بیفتند. چرا که این دندان‌ها غذا خوردن و صحبت کردن را راحت می‌کنند و لبخند را زیباتر می‌سازند. پوسیدگی دندان درد و آبسه را به دنبال دارد و در صورت لق شدن دندان شیری و از دست دادن آن فضای لازم برای دندان دائمی نیز از دست می‌رود.

دندان شیری پوسیده مانند مخزنی از مهمات است که آماده حمله به دندان تازه روییده است. چرک دندان آبسه کرده در دهان پخش می‌شود و کودک آن را با آب دهان می‌بلعد. دندان‌های دائمی جایگزین نیز در معرض آسیب قرار می‌گیرند. حتی گاهی در موارد شدید بستری کردن برای درمان عفونت ضرورت می‌یابد. فضا نگهدار دندان شیری جا را برای رویش دندان‌های دائمی حفظ می‌کند. اگر دندان شیری کودک زودتر از آن که دندان دائمی برای خارج شدن از لثه آمده شود، بیفتد یا از دست برود، باید از فضا نگهدارنده به جای دندان شیری استفاده کرد. اگر دندان شیری زودتر از موعد بیفتد، ممکن است دندان آسیاب دائمی به جای درآمدن در فضای مختص به خود در این فضای خالی دربیاید. به این ترتیب زمانی که دندان‌های دائمی بیشتری آماده جوانه زدن باشد، فضای کافی برای درآمدن آن‌ها وجود نخواهد داشت، چون دندان آسیاب جای آن‌ها را پر کرده است. دندانپزشکان برای جلوگیری از نامرتب شدن دندان‌ها توصیه می‌کنند که از فضا نگهدار دندان شیری برای باز نگه داشتن فضای دندان غائب استفاده شود.

 

آیا دندان‌های شیری سریع دچار پوسیدگی می‌شود؟


دندان‌های شیری تنها به فاصله چند ماه از رویش خود ممکن است دچار پوسیدگی شود.

چنانچه نوزاد با مکیدن شیشه شیر حاوی شیر، آب میوه یا چای به خواب رود، کرم خوردگی زودهنگام دندان‌ها، موسوم به پوسیدگی دندان با شیشه شیر رخ می‌دهد، البته ترکیب این عادت مضر با دیگر عامل‌های پوسیدگی‌زا، از قبیل باکتری‌های پوسیدگی‌زا، جریان آب دهان و محیط اسیدی است که به دندان‌ها آسیب می‌زند.

  • ابتدا لکه‌های سفیدرنگی روی دندان‌های جلویی ایجاد می‌شود که نباید با لکه‌های مربوط به مواد غذایی اشتباه گرفته شود. این مرحله مرحله اول پوسیدگی است که پس از مدتی دندان‌های عقبی را نیز درگیر می‌کند.
  • پیشرفت پوسیدگی بسیار سریع است.
  • شیر خوردن شبانه از سینه مادر نیز در درازمدت همین اثر را به جا می‌گذارد.

مسواک زدن دندان‌های شیری


به محض رویش نخستین دندان شیری و قبل از تولد یک سالگی باید مسواک زدن دندان نوزادان را شروع کرد. والدین باید هر دندان را به‌طور جداگانه به آرامی با مقدار مناسبی، به اندازه عدس، از خمیردندان فلورایدار ماساژ دهند، مقدار خمیردندان به تدریج افزایش می‌یابد تا سن ۶ سالگی به اندازه یک نخود می‌رسد. دندانپزشک خمیردندان مناسب و مقدار لازم را با توجه به سن و نیاز کودک تعیین می‌کند.

بیشتر بخوان بیشتر بدان  شیاف پروژسترون

 

آموزش مسواک زدن به کودک 


والدین الگوی فرزندان هستند. بنابراین بگذارید فرزندتان مسواک زدن شما را ببیند، سپس مسواک در اختیارش بگذارید تا از سرعت یادگیری او شگفت‌زده شوید. البته کودک تا سن ۸ یا ۹ سالگی نمی‌تواند به درستی مسواک بزند و بزرگتر باید بر روش مسواک زدن او نظارت داشته باشد. مسواک را به صورت دایره‌های کوچک حرکت دهید تا تمام دندان‌ها تمیز شود. به خاطر داشته باشید که دندان‌های جلویی شکل سه گوش دارد و دندان‌های عقبی مکعبی شکل هستند. مدت زمان مسواک زدن بسیار مهم است و باید به مدت حداقل دو دقیقه و دست‌کم دو بار در روز انجام شود. دندانپزشک شیوه صحیح مسواک زدن را آموزش می‌دهد و مقدار و نوع خمیردندان مناسب را توصیه می‌کند.

 

استفاده از نخ دندان برای دندان‌های شیری 


کودکان باید یک بار در روز یعنی شب‌ها بعد از مسواک زدن از نخ دندان استفاده کنند. پوسیدگی دندان‌های شیری معمولاً بین دندانی است. از آنجایی که مسواک نمی‌تواند این نقاط، به ویژه بین دندان‌های عقبی را تمیز کند، تا سن دو و نیم سالگی که تمام دندان‌ها در می‌آید و فاصله بین آنها بسته می‌شود، حتماً باید از نخ دندان استفاده کرد. استفاده از نخ دندان بسیار ساده است و چند ثانیه بیشتر وقت نمی‌گیرد، اما کودک را از پوسیدگی‌های شایع بین دندانی “نامرئی” نجات می‌دهد.

 

تاثیر بهداشت دهان مادر در دوران بارداری بر دندان‌های کودکان


مادران با مراقبت از دندان‌های خود در حقیقت از دندان‌های کودکان خود مراقبت می‌کنند. اگر یک بانوی باردار یا مادر جوان بهداشت دهان و دندان را رعایت کند، مقدار میکروب‌های موجود در دهان کاهش می‌یابد و سلامت دهان و دندان کودک ارتقاء می‌یابد. کاهش باکتری‌های پوسیدگی‌زا در دوران کودکی به معنای کاهش پوسیدگی در دوران بزرگسالی است.

 

توصیه‌هایی برای سالم نگه داشتن دندان‌ها و لثه‌ها در دوران بارداری

  • دندان‌ها را دو بار در روز با خمیردندان فلورایددار مسواک بزنید.
  • هر شب از نخ دندان استفاده کنید.
  • در صورت دستور دندانپزشک از خمیر مخصوص کلسیم یا فسفر استفاده کنید تا مواد معدنی از دست رفته هنگام استفراغ جایگزین شود.
  • آدامس حاوی زایلتول دارای ویژگی‌های ضدپوسیدگی بجوید. با جویدن ۳ یا ۴ آدامس در روز مقدار میکروب‌های پوسیدگی‌زا در حفره دهان و همچنین قابلیت آنها به چسبیدن به دندان کاهش می‌یابد.
  • فلورایدتراپی و جرم گیری دوره‌ای را فراموش نکنید. سه ماهه دوم بارداری بهترین و ایمن‌ترین زمان برای این درمان‌ها است.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکسترومتورفان x بخوانید...