درمان ریزش مو در طب سنتی
طب سنتی همیشه در درمان بیمار های راهکارهای مفیدی داشته است. هلث کده این بار برای درمان ریزش مو در طب سنتی مقاله مفیدی را ارائه داده است. با ما باشید.
ریزش مو
ریزش مو یا آلوپسی (به انگلیسی: alopecia) یک واژه عمومی به معنی کاهش موی سر یا هر قسمتی از بدن به هر علتی است. آلوپسی علل متفاوتی مانند هورمونی، خودایمنی، عوارض داروها، کمخونی و ژنتیک و در بیشتر موارد عامل اصلی ریزش مو پوست سر چرب است و دیگر عوامل دارد.
طاسی
طاسی به وضعیت نداشتن مو یا از دست دادن آن در نواحیای که مو در آن نواحی اغلب رشد میکند به خصوص در سر، اطلاق میشود. کچلی نوعی عفونت پوست و ریزش موی ناشی از عامل قارچی است.
انواع ریزش موها
انواع آلوپسی از طاسی با الگوی مردانه (که آلوپسی آندروژنیک، آلوپسی آندروژنتیک، و آلوپسی آندروژنتیکا نیز نامیده میشود و در فارسی میتوان آن را به طاسی وابسته به هورمون مردانه یا کچلی آندروژنیک نیز ترجمه کرد) گرفته، تا مواردی همچون طاسی منطقهای یا همان آلوپسی آره آتا، که شامل از دست دادن منطقهای مو در برخی از نواحی سر یا بدن است، و همینطور طاسی کامل یا همان آلوپسی توتالیس، که به از دست دادن تمامی موی سر بهطور کامل اطلاق میگردد، و نیز ریزش موی سرتاسری یا همان آلوپسی یونیورسالیس، که شامل از دست دادن تمام موهای سر و بدن میباشد را، در بر میگیرد.

انواع ریزش موها
طاسی مردانه
آلوپسی آندروژنیک مردانه یا طاسی مردانه ریزش مو تیپ مردانه را نمیتوان یک بیماری محسوب نمود. این وضعیت بهطور معمول در مردانی که از نظر ژنتیکی مستعد این وضعیت هستند اتفاق میافتد و در واقع نوعی پاسخ فیزیولوژیک بدن آنها به آندروژنها یا همان هورمونهای مردانه میباشد.
موهای ناحیه سر در انسان با وجودیکه رشد غیر وابسته به هورمون جنسی مردانه (آندروژن) دارند، امّا دارای گیرندهٔ خاص هورمونهای جنسی میباشند و به همین دلیل این هورمونها میتوانند بر ریزش مو مؤثر باشند. در مردان بخشهای فرونتوتمپورال یعنی نواحی جلو و اطراف و مرکز سر دارای گیرنده هورمونی هستند امّا در زنان تمام موهای ناحیه سر دارای گیرنده آندروژنی میباشند. به همین دلیل در مردان اول ناحیه جلوی سر کاهش مو داریم و بعد ناحیه مرکزی و سپس این دو ناحیه بهم میرسند.
برای درمان الوپسی مردانه از آنتی آندروژن (مانند فیناستراید)، مینوکسیدیل موضعی و روشهای جراحی کاشت مو میتوان سود برد. بهترین کاندیداهای درمان با مینوکسیدیل مردان با سن کمتر از ۳۰ سال هستند که کمتر از ۵ سال است دچار ریزش مو شدهاند.
طاسی زنانه
آلوپسی آندروژنیک زنانه یا طاسی زنانه را گاهی آلوپسی آندروژنیک آدرنال زنانه هم میخوانند، چرا که در برخی از این زنان سطح سرمی دهیدرواپی آندروسترون سولفات (اختصاری DHEAS) که نوعی آندروژن غده فوق کلیه (آدرنال) است، بالا میباشد. در این زنان طرح مشخصی از آلوپسی مرکزی اسکالپ بدون فرورفتگی فرونتوتمپورال پدید میآید ولی در سایر زنان کاهش مو در تمام سر بهطور یکسان پدید میآید و زنان مانند مردان دچار طاسی سر نمیشوند.
آلوپسی آره آتا
آلوپسی آره آتا یا طاسی منطقهای بیماری است که با آغاز سریع ریزش مودر یک منطقه کاملاً مشخص و معمولاً مدور تشخیص داده میشود. اکثریت بیماران زیر ۶۰ سال سن دارند و هیچ یافته دیگری به همراه ندارند. علت این بیماری میتواند اختلالات سیستم ایمنی مانند کم خونی ایمنی، التهاب تیروئید، دیابت و… باشد.
مبتلایان به طاسی منطقهای در یک سوم موارد خودبخود بهبود مییابند و نیازی به درمان ندارند ولی در موارد شدید میتوان از داروهای کورتون (موضعی یا تزریق داخل جلدی)، ماینوکسیدیل، پووا تراپی و… استفاده کرد.
کورتون موضعی مانند تریامسینولون را نباید به مقدار زیاد استفاده کرد چون کاهش بافت پوست و آتروفی آن را بدنبال دارد. اگر مناطق درگیر در این بیماری زیاد باشند، یا درگیری منتشر باشد، یا مژهها و ابروها درگیر باشند، و همچنین اگر با حساسیت همراه باشد و… وخامت این بیماری بیشتر خواهد داشت.
آلوپسی توتالیس
طاسی کامل یا آلوپسی توتالیس به ریزش تمام موی سر اطلاق میشود. این بیماری دارای دورههای رشد و ریزش مو میباشد، هرچند که پروگنوز یا پیش آگهی رشد طولانی مدت مو در آن ضعیف است.
منبع:ویکی پدیا
راهکارهای طب سنتی برای جلوگیری از ریزش مو
ریزش مو یکی از مشکلاتی است که بسیاری از افراد بنا به دلایل مختلف مانند مسائل ارثی، بارداری و … با آن درگیر هستند؛ در این مطلب به علل ریزش مو و راهکارهای ساده طب سنتی برای جلوگیری از ریزش مو اشاره شده است.
ریزش ۵۰ تا ۱۰۰ عدد تار مو در روز، امری طبیعی است و جای نگرانی ندارد، چرا که حتماً به جای این چنین ریزشهایی، رویش نیز وجود خواهد داشت البته برخی منابع این تعداد را تا ۲۰۰ عدد در روز نیز طبیعی میدانند اما اگر ریزش موها بیش از رویش آنها باشد، امکان کم پشتی مو یا حتی تاسی سر هم خیلی دور از ذهن نیست.
دیدگاه طب سنتی درباره ریزش مو
از دیدگاه طب سنتی، گرمی و سردی مزاج عوامل اصلی هستند که ممکن است باعث تاسی سر شوند؛ در گرمی و خشکی شدید مزاج، ریزش مو به شدت افزایش پیدا میکند همچنین در سردی و رطوبت شدید مزاج خصوصا در افراد بلغمی که رطوبت بدن نیز بالا است معمولا ریشه موها سست میشوند.
البته غیر از مزاج، مسئله مهم دیگر، موضوع وراثت است که در واقع علت اصلی ریزش زودرس موها در سنین جوانی به حساب میآید؛ در چنین مواردی، فولیکولهای مو به شکل ارثی از بین میروند و باعث ریزش مو خواهند شد.
از عوامل مهم دیگری که در کم پشتی مو نقش جدی دارند، کمخونیهای شدید، مشکلات غدد فوق کلیه، مشکلات تغذیهای همچنین عوامل هورمونی در خانم ها است.
جالب است که حتی بارداری نیز میتواند در ریزش مو

دیدگاه طب سنتی درباره ریزش مو
تاثیر گذار باشد چرا که در بارداری سطح هورمونهای بدن بیثبات هستند.
جدا از تمام اینها، ریزش مو از عوارض جانبی رادیوتراپی، شیمیدرمانی، عفونتها و بیماریهایی مثل روماتیسم، لوپوس، آلوپسی یا بیماری ریزش سکهای مو نیز هستند.
راهکارهای طب سنتی برای جلوگیری از ریزش مو
اما نگران نباشید چون برای جلوگیری از ریزش مو در طب سنتی توصیههای خیلی ساده و کاربردی وجود دارد که با رعایت آنها، تا حد زیادی میتوانید از ریزش مو و گسترش آن جلوگیری کنید.
ــ در ابتدا دقت داشته باشید در هنگام استحمام، به صورت ایستاده و زیر دوش، موهای خود را با شویندههای مختلف، نشوئید! حتما میدانید که یکی از اصول صحیح حمام کردن، نشستن در حمام است که متاسفانه به دلیل استفاده از دوش، اکثر افراد به صورت ایستاده اقدام به استحمام میکنند که این امر علاوه بر برخی عوارض جسمی، میتواند در بلندمدت باعث سستی ریشه مو و ریزش موی شما شود!
ــ برخلاف تصور عمومی، استفاده مستمر از شویندههایی مانند انواع شامپوهای رنگارنگ شیمیایی موجود در بازار که با تبلیغات فریبنده به فروش میرسند، میتواند باعث ریزش مو شود! سعی کنید از شویندهای طبیعی و صابونهای فاقد مواد قلیایی قوی مانند صابون زیتون طبیعی برای شستن موی سر خود استفاده کنید.
ــ پودر سدر، مورد، خطمی، بابونه و حنا را به مقدار مساوی با هم مخلوط کنید و حداقل هفتهای یک مرتبه با این ترکیب که با مقداری آب ولرم آن را به شکل خمیر رقیق درآوردهاید، موهای خود را به آرامی ماساژ دهید و اجازه بدهید این ترکیب گیاهی برای مدت ۵ دقیقه بر روی موهای شما بماند و بعد، موهای خود را به آرامی با آب ولرم بشوئید.
ـ حتما ورزش روزانه یا لااقل هفتگی داشته باشید؛ ورزش و فعالیت بدنی، نقش بسزایی در گردش خون قوی، دفع سموم و رویش موای جدید و تغذیه مناسب ریشه و پیاز مو دارد.
مطالب تصادفی برای شما:
- قرص دی سیکلومین
- همیشه غمگینم نی نی سایت
- قرص متروماکس
- غمگین ترین اهنگ نی نی سایت
- یبوست در کودکان نی نی سایت
- وکیل در شیراز
- شیراز
ــ حتماً دقت داشته باشید که سلامت کبد شما، نقش بسزایی در سلامت موهای شما و جلوگیری از ریزش موی سر شما دارد؛ لذا تمام مواردی که باعث ابتلا به کبد چرب و آسیب به کبد میشود مانند مصرف آب یخ، مصرف روغنهای مایع و ناسالم موجود در بازار، رژیمهای غلط فست فودی و … باید کنار گذاشته شوند.
ــ شانه زدن آرام موها نیز در حفظ و سلامت آنها موثر است؛ سعی کنید با شانه ای مناسب، حداقل ۳ مرتبه و برای دقایقی موهای خود را به آرامی شانه بزنید.
ــ خواب مناسب و کافی نیز در حفظ استحکام و سلامت موها موثر است؛ سعی کنید در ابتدای شب بخوابید و از بیدار ماندن تا نیمههای شب پرهیز کنید.
ــ خانمها مراقب باشند که با استفاده دائم از تل و گلسرهایی که باعث کشیده شدن موها میشوند ریشههای مو را سست نکنید البته افراط در رنگ کردن، سشوار همچنین فر کردن موها نیز میتواند اثرات مخربی روی کیفیت مو داشته باشند.
ــ موها را وقتی خیس است یا نم دارد، شانه نکنید و از شانه زدن موها در داخل حمام هم جدداً پرهیز کنید چرا که موها در حالت خیس، کمی سست ترند و راحتتر میریزند.
ــ اصلاح مزاج و مصرف ویتامینهای گروه B همچنین استفاده از کتیرا به جای حالت دهندههای شیمیایی برای سلامت موها بسیار کارساز و مفید است.
بدون دیدگاه