ضربان قلب جنین
ضربان قلب جنین یکی از عوامل مهم در دوران بارداری است اگر شما هم در این مورد سوالات زیادی دارین با هلث کده همراه شوید.
پژواک نگاری قلب جنین
پژواک نگاری قلب جنین یا اکوکاردیوگرافی جنین(به انگلیسی: Fetal echocardiography) نوعی تصویربرداری فراصوتی است که به منظور بررسی وضعیت قلبی جنین در طول بارداری تچویز می شود. نقایص مادرزادی قلب جنین از رایج ترین مشکلات هنگام تولد است. تشخیص این بیماری در مرحله جنینی بسیار مهم است زیرا می تواند به شما کمک کند فرصتی برای برنامه ریزی و مدیریت کودک بعد از تولد داشته باشید
شرایط انجام
پژواک نگاری قلب جنین معمولاً توسط متخصص قلب کودکان انجام می شود اما ممکن است توسط یک سونولوژیست نیز انجام پذیرد. تا به امروز، هیچ اثر جانبی بعد از انجام این آزمایش در مادر یا جنین اثبات نشده است. عملکرد اکوکاردیوگرام جنین نیاز به تجربه و یک رویکرد سیستماتیک دارد. رهنمودهایی برای آموزش انجام این آزمایش تدوین شده است و فقط افراد واجد شرایط باید این معاینه کاملاً تخصصی را انجام دهند. البته همه بارداری ها نیازی به اکو جنین ندارند. شرایط خاص مادر و جنین نشان دهنده نیاز به این آزمایش است. این شرایط به شرح زیر می باشد:
شرایط مادر
- دیابت
- مصرف داروهای ضد تشنج
- تجربه داشتن کودک مبتلا به CHD
- ابتلا به عفونت هایی مانند پاروویروس، سرخچه و کوکساکی
- بیماری های خود ایمنی
شرایط جنین
- افزایش ضخامت مایع پشت گردن جنین
- مجرای ونوس غیرطبیعی
- غربالگری قلب غیرطبیعی جنین
- ناهنجاری عمده خارج قلب
- کاریوتیپ غیرطبیعی جنین
- هیدروپس
- دیستریتمی جنین
مراحل انجام
اولین قدم تعیین موقعیت و وضعیت قرارگیری جنین در داخل رحم است. به دلیل حرکت قلب در داخل قفسه سینه، معمولاً این عضو آسان ترین و قابل تشخیص ترین ساختار برای بررسی است.
برای جهت گیری، دهلیز چپ با وجود تیغه داخلی و وریدهای ریوی مشخص می شود. با شناسایی رگ های سیستمیک و موقعیت دهلیزها نسبت به کبد و طحال می توان سینوس قلب را تشخیص داد. در مرحله بعد ، دریچه های دهلیزی-بطنی مشخص می شوند. سپس بخش های خروجی قلب ارزیابی خواهند شد. اندازه گیری های قلبی را می توان انجام داد و با مقادیر طبیعی که برای تمام سنین بارداری تعریف شده است مقایسه کرد.
می توان از تکنیک های داپلر برای تجسم جریان خون در قلب، عروق بزرگ و عروق ناف استفاده کرد. ارزیابی آریتمی های جنین با استفاده از ترکیبی از حالت M و ضبط داپلر بهتر انجام می شود. وقتی این آریتمی ها وجود داشته باشد ، جستجوی دقیق بیماری قلبی دقیق تر صورت می گیرد. با استفاده از این روش ، تعداد زیادی اطلاعات تشخیصی در دسترس قرار خواهد گرفت.
بیشتربخوانید بیشتر بدانید
- عوارض قرص اورژانسی بر پریود
- بهرام شاه محمدلو
- ماسک صورت خانگی نی نی سایت
- حجامت و نعوظ
- علائم بیماری خود ایمنی
- وکیل در شیراز
- وکیل
آگاهی در مورد بیماری های مادرزادی قلبی پیچیده قبل از زایمان باعث می شود مداخلات درمانی بلافاصله پس از تولد شروع شود و می تواند برای چنین بیمارانی نجات دهنده زندگی باشد. همچنین باعث می شود مراقبت های دوره بارداری بهتر انجام گیرد. نقش حیاتی اکوکاردیوگرافی در تشخیص قبل از تولد مشهود است و هم اکنون دقت و ایمنی این آزمایش کاملاً اثبات شده است.
امروزه یک اکوکاردیوگرام اختصاصی جنین می تواند تقریباً 100٪ بیماری مادرزادی قلبی جدی را تشخیص دهد. با این حال اکثر زنان باردار اکوکاردیوگرام جنینی ندارند اما تحت سونوگرافی عمومی زنان و زایمان قرار می گیرند. متأسفانه این نوع سونوگرافی ها مانند پژواک نگاری دقیق نیستند و ممکن است فقط حدود یک سوم بیماری های قلبی جنین را تشخیص دهند
منبع:ویکی پدیا
تعداد نرمال ضربان قلب جنین
معمولا بعد از گذشت چند هفته از بارداری ضربان قلب جنین توسط پزشک تشخیص داده خواهد شد و این ضربان پزشک کمک میکند تا سلامت جنین را بررسی کرده و از آن اطمینان حاصل کند به همین دلیل در هنگام سونوگرافی تعداد ضربان قلب در یک دقیقه را اندازه گیری خواهد نمود. از این رو در این جا قصد داریم تا به یک پرسش اساسی تعداد نرمال ضربان قلب جنین پاسخ دهیم زیرا پاسخ این سوال برای بسیاری افراد از اهمیت زیادی برخوردار است به طوری که همواره به دنبال پاسخ صحیح آن هستند.

تعداد نرمال ضربان قلب جنین
همانطور که در بالا گفته شد در این مقاله در صدد پاسخگویی به سوال ضربان قلب نرمال جنین چند است میباشیم که بتوانیم آگاهی شما را در این موضوع بالاتر ببریم تا شما به راحتی با شنیدن تعداد ضربان قلب جنین به راحتی تشخیص دهید که این ضربان نرمال است یا خیر زیرا میدانید که تعداد ضربان در دوران جنینی رابطه مستقیمی با سلامت او دارد و از روی میزان آن میتوان به مشکلات احتمالی جنین پی برد.
در پاسخ به این پرسش ابتدا جالب است بدانید در هفتههای اولیه بارداری به دلیل آن که قلب هنوز تشکیل نشده است ضربانی نیز نخواهد داشت و غالبا بعد از گذشت 3 ماه از بارداری میشود از طریق سونوگرافی ضربان قلب جنین را شنید و آن را اندازه گیری کرد زیرا قلب در هفته هفتم تا هشتم تشکیل شده و دارای ضربان قلب خواهد شد البته این ضربان در ماههای اول کندتر است و با گذر زمان در ماه دهم به بعد به طور طبیعی افزایش مییابد به طوری که حتی به 170 ضربه در دقیقه نیز خواهد رسید اما بعد از هفته دهم نیز ممکن است دوباره کاهش تعداد ضربان در جنین مشاهده شود که این کاهش ضربان نگران کننده نیست و یک روال طبیعی در دوران جنینی میباشد.
اندازه و میزان ضربان قلب جنین با توجه به ماههای بارداری میتواند متفاوت باشد بنابراین در هر دوره باید به ماه بارداری دقت شود و با توجه به آن نرمال بودن ضربان را تشخیص داد اما به طور کلی میشود گفت که در حالت نرمال جنین دارای ضربانی در حدود 120 تا 160 ضربه در دقیقه میباشد که در ادامه به طور دقیق تر در دوران مختلف بارداری به تعداد ضربان قلب جنین خواهیم پرداخت. در صورتیکه پزشک زنان و زایمان نسبت به سلامت قلب جنین مشکوک باشد اکو قلب جنین یکی از مطمئن ترین روش ها برای چک کردن سلامت قلب است.
به طور کلی میتوان گفت در حالت نرمال جنین دارای ضربانی در حدود 120 تا 160 ضربه در دقیقه میباشد
تعداد ضربان قلب جنین با توجه به اندازه نطفه
به همین دلیل برای این که دانستن تعداد ضربان نرمال قلب جنین تحقیقات زیادی صورت گرفته است تا در سال 1996 پزشکان توانستند به یک نتیجه گیری به شرح زیر دست پیدا کنند و ضربان جنین را با توجه به اندازه ثلب مشخص نمایند:
اندازه نطفه | تعداد نرمال ضربان قلب |
نطفه به اندازه 2 میلی متر | تعداد نرمال ضربان قلب 75 ضربه در دقیقه |
نطفه به اندازه 5 میلی متر | تعداد نرمال ضربان قلب 100 ضربه در دقیقه |
نطفه به اندازه 10 میلی متر | تعداد نرمال ضربان قلب 110 ضربه در دقیقه |
نطفه به اندازه 15 میلی متر | تعداد نرمال ضربان قلب 120 ضربه در دقیقه |
تعداد ضربانهایی که در موارد بالا گفته شد در حالت نرمال است به همین خاطر باید در نظر داشته باشید که ممکن است تعداد ضربان از این میزان کمتر و یا بیشتر باشد که اگر این تفاوت اندک باشد موضوع نگران کننده ای نیست ولی در صورتی که میزان ضربان در جنین بسیار کمتر باشد احتمال سقط بالا خواهد رفت و پزشک برای اطمینان چند نوبت دیگر سونوگرافی انجام میدهد تا از سلامت جنین اطمینان پیدا کنند.
عدم وجود ضربان قلب جنین در سونوگرافی میتواند به عوامل متفاوتی بستگی داشته باشد که در مطلب چرا ضربان قلب جنین در سونوگرافی شنیده نمی شود به طور کامل به آن پرداخته شده است.
اگر جنین بعد از مشاهده ضربان بسیار کند سقط شود، میتوان به این نتیجه رسید که در دوران جنینی دچار کروموزومی بوده است و این نقص باعث کاهش ضربان و در نتیجه سقط شده است گرچه دلایل دیگری نیز میتواند منجر به سقط شود، متاسفانه بعد از مشاهده ضربان پایین در جنین هیچ اقدامی جهت بهبود آن نمیتوان انجام داد اما در مقابل اگر ضربان جنین از میزان گفته شده سریع تر باشد مشکل سقط به وجود نخواهد آمد زیرا در بیشتر موارد با گذر زمان به حالت طبیعی خود باز خواهد گشت.
حال که متوجه شدید ضربان قلب نرمال جنین چند است، میبایست با توجه به موارد گفته شده بعد از هفته هفتم بارداری حتما به پزشک جهت انجام سونوگرافی و بررسی تعداد ضربان قلب جنین اقدام کنید تا از سلامت جنین آگاهی پیدا کنید.
رابطه بین جنسیت و تعداد ضربان قلب جنین
چه رابطه ای میان جنیست جنین و تعداد ضربان قلب او وجود دارد , در گذشته که علم پزشکی به صورت ابتداعی و ساده بوده است و هیچ گونه امکاناتی در اختیار افراد قرار نداشت افراد بیشتر به خرافات و عقاید اشتباه رو میآورند به همین خاطر در هنگام شنیدن ضربان قلب جنین معتقد بودند که اگر میزان ضربان بیشتر از 150 ضربه در دقیقه باشد نشان دهنده آن است که جنین دختر است و اگر تعداد ضربان قلب جنین از 150 ضربه در دقیقه کمتر باشد به این نتیجه میرسیدند که جنین پسر است.

رابطه بین جنسیت و تعداد ضربان قلب جنین
امروزه با انجام آزمایشات و انجام تحقیقات علمی زیاد توسط پزشکان و پژوهشگران به این نتیجه علمی رسیده اند که هیچ گونه رابطه ای میان جنسیت جنین و تعداد ضربان قلب او وجود ندارد بنابراین تنها معیاری که برای بررسی تعداد نرمال ضربان قلب جنین، همان معیاری میباشد که در قسمت قبلی به آن پرداخته شد.
بنابراین در عصر حاضر نمیتوان جنسیت را دلیلی بر تعداد ضربان قلب جنین به حساب آورد پس اگر پزشکی ادعا کرد جنسیت را از روی ضربان قلب تشخیص میدهد باید آگاه باشید که این ادعا پشتوانه علمی ندارد و چیزی جز خرافات نیست.
در انتها ذکر این نکته ضروری به نظر میرسد که هر گاه به نزد پزشک رفتید و سونوگرافی انجام دادید باید از تعداد ضربان قلب جنین اطلاع پیدا کنید پس اگر پزشک بعد از معاینه به شما بگوید که حال جنین خوب است و تعداد ضربان او نرمال است دیگر جایی برای نگرانی نیست زیرا تعداد ضربان قلب همانطور که گفتیم رابطه مستقیمی بر روی سلامتی جنین دارد به نوعی که بهترین معیار برای سنجش سلامتی در این دوران به حساب میآید